Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@02:17:15 GMT

فعالیت معدن بدون مجوز زیست محیطی/ حیاط وحش طلاکوب می شود

تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۶۰۷۷۷۷

فعالیت معدن بدون مجوز زیست محیطی/ حیاط وحش طلاکوب می شود

تبریز-معدن طلای اندریان ورزقان بدون مجوز زیست محیطی و تایید ارزیاب ها در حال فعالیت است و بنا به گفته محلی‌ها آلودگی هایی که ایجاد می کند، به حیاط وحش منطقه آسیب می زند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – احمد حسن نژاد:استان آذربایجان‌شرقی، یکی از مناطق غنی معدنی در کشور به‌شمار می‌رود. به گفته کارشناسان حوزه معدن، این استان در چهارراه متالورژی دنیا قرار گرفته و کمربند آلپ- هیمالیا و آسیای صغیر از آذربایجان عبور می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاکنون از ۶۸ نوع مواد معدنی موجود در کشور، وجود ۵۲ نوع ماده معدنی در این استان شناسایی شده است.

براساس آمارها، بیش از ۶۵۰ واحد معدن در استان وجود دارد که ۴۱۱ معدن آن فعال است. همچنین حداقل ۱۰ نوع ماده معدنی آذربایجان‌شرقی در سطح ملی مطرح است که کانی‌های فلزی بسیار گران‌بهایی چون مولیبدن، طلا، مس، نفلین سینیت و... از آن جمله اند.

استان آذربایجان‌شرقی را از نظر تنوع معادن فلزی، رنگین‌کمانی از معادن توصیف کرده‌اند. چرا که این استان با ۸ میلیارد تن ذخیره معدنی، رتبه نخست کشور را داراست.استان آذربایجان‌شرقی را از نظر تنوع معادن فلزی، رنگین‌کمانی از معادن توصیف کرده‌اند. چرا که این استان با ۸ میلیارد تن ذخیره معدنی، رتبه نخست کشور را داراست.

ورزقان، شهرستان طلایی آذربایجان شرقی

ورزقان یکی از شهرهای مهم ومعدنی استان آذربایجان شرقی است که ورزقان را باید شهرستان طلایی استان نامید. این شهرستان قطب معادن مس و طلای استان است. بیش از ۳۰ اندیس معدنی مس، بر روی کمربندی ناحیه ورزقان شناسایی شده که کانسار مس سونگون، به عنوان بزرگترین اندیس مس شمال‌غرب کشور یکی از آنهاست. این کانسار از بزرگترین کانسارهای مس دنیاست و با معادنی چون بینگهام در امریکا و چوکی کوماتا در شیلی، مقایسه می شود.

علاوه بر مس، شهرستان ورزقان دارای چندین معدن مهم طلاست که فعالیت های اکتشافی و بهره برداری در دو معدن طلای اندریان و مزرعه شادی هم اکنون در حال انجام است. معدن طلای اندریان، 120 هکتار از محدوده روستاهای اندریان، ایری علیا، میوه رود و استرقان بخش خاروانا را در بر می گیرد و میلیون ها تن ذخیره طلا با عیار پنج درصد دارد.

فعالیت های اکتشافی در محدوده معدن طلای اندریان از سال 1372 توسط شرکت منطقه ای معادن آذربایجان شروع شده است و هم اکنون نیز شرکت معدنی زرین داغ آستارکان با همکاری و سرمایه گذاری شرکت پروژه زمین شناسی معدنی از کشور گرجستان با هدف استخراج سالیانه 1400 هزار تن کانسنگ طلا و تولید طلا به روش هیپ لیچ در این معدن فعالیت می کند.

معدن طلای اندریان و نگرانی های زیست محیطی

یکی از موانع مهم در فعالیت معدن طلای اندریان، نگرانی های زیست محیطی ناشی از فعالیت های غیراصولی این معدن است. شواهد نشان می دهد فعالیت های این معدن بویژه استفاده از روش

شواهد نشان می دهد فعالیت های این معدن بویژه استفاده از روش سیانوراسیون در استحصال طلا، ترکیبات خطرآفرینی را می تواند به آب و خاک پناهگاه حیات وحش منطقه وارد سازد.سیانوراسیون در استحصال طلا، ترکیبات خطرآفرینی را می تواند به آب و خاک پناهگاه حیات وحش منطقه وارد سازد.

اما مسئولان معدن معتقدند؛ سیانور مورد استفاده در معدن، در سدهای باطله ایزوله نگهداری می‌شود و از این رو فعالیت های معدن هیچ گونه آلودگی ای را به دنبال نخواهد داشت. با این حال مردم منطقه و فعالان زیست محیطی می گویند؛ سیانور بدلیل سرریز شدن رسوبات و نشت آن از دیواره سد باطله تا فاصله هایی انتشار یافته و در فواصل دورتر آلودگی به سیانور در حد نمونه‌هایی مشاهده شده است. همین امر سبب شده اهالی منطقه خواستار فعال شدن کنشگران محیط زیست منطقه و تحقیقات هماهنگ اداره محیط زیست شوند.

فعالیت معدن طلای اندریان غیرقانونی است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورزقان می گوید: از نظر سازمان حفاظت محیط زیست، فعالیت معدن طلای اندریان غیرقانونی است.

میرعلی سیدقمی در گفت وگو با خبرنگار مهر با اعلام مطلب فوق می افزاید: هر پروژه ای قبل از طراحی و اجرا و حتی در حین اجرا و بهره برداری بایستی از نظر زیست محیطی ارزیابی شود تا از عوارض منفی و اثرات سوء احتمالی آن جلوگیری شود.

وی با بیان اینکه امروزه هیچ پروژه بزرگی بدون ارزیابی زیست محیطی انجام نمی شود، می گوید: طی مراحل مختلف ارزیابی، اثرات سوء احتمالی اجرای پروژه بر محیط زیست، سلامت مردم، آب و هوا و غیره بررسی می شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورزقان ادامه می دهد: ارزیابی ممکن است موجب رد شدن پروژه و عدم صدور مجوز برای آن، تغییر محل اجرای پروژه و یا ارایه پیشنهاداتی برای کاهش اثرات آن از طرف گروه کارشناسان شود.

وی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه طرح های معدنی نیز مشمول ارزیابی زیست محیطی هستند، خاطرنشان می سازد: سرمایه گذاران در حوزه معادن قبل از اجرای پروژه ها بایستی ارزیابی های زیست محیطی طرح را به تایید سازمان حفاظت محیط زیست برسانند که متاسفانه ارزیابی های معدن طلای اندریان مورد تایید این سازمان قرار نگرفته و فعالیت این معدن غیرقانونی است.

بهره برداری از معدن اندریان، سبب آلودگی محیط اطراف خواهد شد

سیدقمی در تشریح دلایل مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست با ارزیابی های زیست محیطی معدن طلای اندریان، تصریح می کند: این معدن در ارتفاعات و سریال کوه ها واقع شده است و اجرای طرح و بهره برداری از معدن سبب آلودگی رودخانه های اطراف معدن، هوا و خاک خواهد شد.

وی با بیان اینکه استحصال طلا در معدن اندریان به روش سیانوراسیون و در ثقل بسته انجام می گیرد، می افزاید: با توجه به عدم پیش بینی تدابیر لازم و کافی برای حوادث طبیعی، احتمال آلودگی آب های منطقه و خاک در صورت وقوع حوادثی چون سیل و زلزله وجود دارد.

وی اضافه می کند: البته چون زمان چندانی از آغاز فعالیت معدن طلای اندریان نمی گذرد، نمی توان در رابطه با آلودگی های زیست محیطی ناشی از این معدن به ضرس قاطع سخن راند.

مدیران معدن به تذکرات قانونی سازمان حفاظت محیط زیست بی توجهند

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورزقان در خصوص مرگ و میر حیات وحش و پرندگان در محدوده معدن طلای اندریان نیز اظهار می دارد: اطلاعات اداره حفاظت محیط زیست شهرستان در این رابطه، در حد تصاویر ارسالی از سوی اهالی منطقه است و در مراجعات حضوری و بررسی های میدانی کارشناسان سازمان از محدوده معدن، به لاشه هایی از این قبیل دست نیافته ایم.

وی با بیان اینکه اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ورزقان بارها و بارها به مدیران معدن طلای اندریان، تذکرات لازم را داده و خواستار توقف اجرای پروژه تا زمان اخذ ارزیابی های زیست محیطی شده است، می گوید: متاسفانه مدیران معدن تاکنون هیچگونه توجهی به تذکرات سازمان حفاظت محیط زیست نکرده اند.

سیدقمی در خاتمه می افزاید: بدنبال بی توجهی دست اندرکاران معدن طلای اندریان به تذکرات قانونی سازمان حفاظت محیط زیست، این سازمان ناچاراً از طریق مجاری قانونی اعلام دعوی کرده و پرونده در دادگاه خاروانا در حال رسیدگی است.

فعالیت معدن را تا اخذ مجوزهای زیست محیطی متوقف کنید

نماینده شهرستان ورزقان و خاروانا در این جلسه با بیان اینکه معدن طلای اندریان تا اینجای کار بدون اخذ مجوزهای لازم زیست محیطی به فعالیت خود ادامه داده، می گوید: اگر علیرغم همه این مسایل، تاکنون هیچ گونه اعتراض و مانعی در روند فعالیت های معدن پیش نیامده، باید ریشه اش را در نجابت اهالی منطقه جست.

رضا علیزاده می افزاید: بی توجهی مدیران معدن طلای اندریان به مسایل زیست محیطی و تخریب و آسیب های وارده به طبیعت منطقه، اهالی روستاهای همجوار را مجبور به اعتراض و پیگیری مسایل از طریق مراجع قانونی نموده است.

وی خطاب به بهره برداران این معدن طلا، تاکید می کند: انتظار داریم مدیران معدن در راستای حفظ منافع منطقه و سلامتی ساکنان روستاهای همجوار، فعالیت معدن را تا زمان اخذ مجوزهای زیست محیطی متوقف کنند.

عواقب هر گونه اتفاق ناگوار احتمالی برعهده شرکت و مدیران آن است

نائب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه تمام فعالیت های معدنی بایستی اصولی و همراه با اخذ مجوزهای لازم باشد، خاطرنشان می کند: در صورت عدم توقف فعالیت های معدن طلای اندریان تا زمان اخذ مجوزهای زیست محیطی، عواقب هر گونه اتفاق و پیش آمدهای ناگوار احتمالی برعهده شرکت و مدیران آن خواهد بود.

وی همچنین به وظایف اجتماعی معادن در قبال مردم بومی منطقه اشاره کرده و می گوید: معادن باید یکسری خدمات اجتماعی به روستاها و شهرهای همجوار ارایه دهند که متاسفانه تاکنون شاهد هیچ نوع خدماتی از سوی معدن طلای اندریان در این خصوص نبوده ایم.

علیزاده در خاتمه از اداره منابع طبیعی شهرستان ورزقان می خواهد: خسارات وارده بر منابع طبیعی منطقه از سوی معدن طلای اندریان را ارزیابی کنند و نسبت به اخذ حق و حقوق مردم منطقه اقدام نمایند.

در اینکه فعالیت معادن با توجه به اشتغالزایی فراوانی که دارند، می تواند نقش مهمی در کاهش شمار افراد بیکار و جویای کار، درآمدزایی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان و اهالی بومی منطقه به شهرها ایفا کند، شکی نیست. اما بایستی توجه داشت؛ فعالیت های معدنی در صورت عدم رعایت استانداردهای زیست محیطی، آسیب های جبران ناپذیری به سلامتی مردم منطقه و فعالان و کارگران معدن در وهله نخست و به محیط زیست و حیات وحش منطقه در وهله دوم وارد خواهند ساخت. بنابراین انتظار می رود سازمان های مربوطه بویژه سازمان حفاظت محیط زیست و اداره منابع طبیعی، تحقیقات و پژوهش‌های لازم در خصوص بررسی‌های زمین شناسی و زیست محیطی معدن طلای اندریان انجام داده و نتایج آن را در اختیار مردم و فعالان زیست محیطی قرار دهند.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۶۰۷۷۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش انتشار کربن، همچنان نگرانی زیست‌محیطی اصلی جهان

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی در مارس ۲۰۲۳ حاکی از این است که انتشار کربن ۰.۹ درصد معادل ۳۲۱ میلیون تن افزایش یافته و به بالاترین حد خود یعنی ۳۶.۸ گیگا تن رسیده است. از این میزان افزایش، ۶۰ میلیون تن را می‌توان به افزایش تقاضای سرمایش و گرمایش ناشی از تغییرات آب‌وهوا نسبت داد.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، پیشرفت بشر در قرن گذشته بدون هزینه نبوده است. هرچند استانداردهای زندگی با حدود ۱۰۰ هزار پرواز روزانه که مسافران را بر فراز آسمان جابه‌جا می‌کنند، ۱.۵ میلیارد خودرو در جاده‌ها و محصولات بی‌شماری که هر روز از کارخانه‌ها خارج می‌شوند، بالا رفته است اما همراه با این افزایش، میزان انتشار کربن جهانی نیز افزایش یافته است.

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) در ماه مارس سال ۲۰۲۳ حاکی از این است که انتشار کربن ۰.۹ درصد معادل ۳۲۱ میلیون تن افزایش یافته و به بالاترین حد خود یعنی ۳۶.۸ گیگا تن رسیده است. از این ۳۲۱ میلیون تن افزایش دی‌اکسید کربن، ۶۰ میلیون تن را می‌توان به افزایش تقاضای سرمایش و گرمایش ناشی از تغییرات آب‌وهوایی شدید و ۵۵ میلیون تن را به نیروگاه‌های هسته‌ای نسبت داد. بر اساس گزارش مؤسسه ملی علوم بهداشت محیطی، انتشارات حاصل از وسایل نقلیه، تولید مواد شیمیایی، نیروگاه‌های زغال‌سنگ و استفاده از گاز طبیعی برای گرم کردن خانه‌ها منابع اولیه آلودگی هوا توسط انسان هستند که متعاقباً منجر به تشدید پدیده گرمایش جهانی می‌شوند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که ۹۸ درصد از جمعیت جهان بین ژوئن تا سپتامبر ۲۰۲۳ در معرض گرمایش جهانی قرار گرفتند.

انتشار گازهای گلخانه‌ای حاصل از نفت تأثیر بسیاری در افزایش آلودگی‌ها داشته و با ۲.۵ درصد معادل ۲۶۸ میلیون تن به ۱۱.۲ گیگا تن در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. حدود نیمی از این افزایش مربوط به حمل‌ونقل هوایی است که از زمان همه‌گیری کووید -۱۹ اولویت اول افراد برای مسافرت شد.

اقدامات شرکت‌های بزرگ برای کنترل آلودگی

چندین شرکت بزرگ در سال‌های اخیر اقداماتی را برای کنترل آلودگی و حفاظت از محیط زیست انجام داده‌اند. برای نمونه شرکت مایکروسافت در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که برای کاهش آلودگی ناشی از پروازهای تجاری کارکنان خود، اعتباراتی برای سوخت پایدار مخصوص هوانوردی برای پروازهای بین سیاتل و سانفرانسیسکو، سن‌خوزه و لس‌آنجلس خریداری می‌کند زیرا سفرهای کاری این شرکت سه درصد از انتشار کربن شرکت در سال ۲۰۱۹ را تشکیل می‌داد.

شرکت آمازون نیز در سپتامبر سال گذشته در فناوری جذب مستقیم ذرات از هوا (DAC) سرمایه‌گذاری کرد که جو را از گازهای گلخانه‌ای پالایش می‌کند. این شرکت اعلام کرد که که طی ۱۰ سال آینده هزینه حذف ۲۵۰ هزار تن کربن را پرداخت می‌کند زیرا معتقد است که این تصمیم به تحقق هدف آن برای انتشار خالص کربن صفر تا سال ۲۰۴۰ کمک خواهد کرد.

شرکت اوبر طرح‌های خود را با نیازهای محیطی هماهنگ کرده است و با هدف تمرکز بر پایداری، در سال ۲۰۱۸ طرح انتقال از تاکسی به اسکوتر و دوچرخه الکترونیکی را ارائه داد و دوچرخه‌های الکترونیکی را در ایالات متحده راه‌اندازی کرد. این شرکت در سال ۲۰۱۹ در یک استارت‌آپ اشتراک دوچرخه و در سال ۲۰۲۰ در یک شرکت اسکوتر برقی سرمایه‌گذاری کرد. پس از راه‌اندازی موفقیت‌آمیز دوچرخه‌های الکترونیکی در اروپا و آمریکای شمالی، در آگوست ۲۰۲۳ وارد بازارهای آفریقا شد.

آلوده‌ترین کشورهای جهان

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش مربوط به میزان افزایش آلودگی در سال ۲۰۲۲، تجزیه‌وتحلیل دقیق و منطقه‌به‌منطقه‌ای روی کشورهای با بیشترین میزان آلودگی انجام داده است که اطلاعات گسترده‌ای در مورد مصرف انرژی، شاخص‌های اقتصادی و آب‌وهوا را در بر می‌گیرد. بر اساس این اطلاعات و با استفاده از دو معیار آلودگی هوا و کیفیت آب، آلوده‌ترین کشورهای جهان به شرح زیر معرفی می‌شوند. لازم به ذکر است که امتیاز هر کشور میانگین امتیاز آن در کنترل آلودگی هوا و کیفیت آب آشامیدنی است.

چاد با امتیاز یک، آلوده‌ترین کشور جهان است. غلظت ذرات معلق در هوای این کشور بالای ۸۹.۷ میکروگرم بر مترمکعب است که در سطح هشدار جدی قرار دارد و همچنین از نظر کیفیت آب به‌عنوان آلوده‌ترین کشور رتبه‌بندی می‌شود.

بورکینافاسو با امتیاز پنج یکی از آلوده‌ترین کشورها در زمینه هوا و آب است و غلظت ذرات معلق در هوای آن به ۶۳ میکروگرم در متر مکعب رسیده است.

پاکستان با امتیاز هفت سومین کشور آلوده جهان است که این رتبه به دلیل غلظت بالای آلاینده‌ها در حد ۷۰.۹ میکروگرم بر متر مکعب در هوا و امتیاز ۱۷.۴ از ۱۰۰ برای آب آشامیدنی و بهداشت است. لاهور یکی از بزرگترین شهرهای پاکستان است که در سال ۲۰۲۲ نیز به عنوان آلوده‌ترین شهر جهان اعلام شد.

نیجریه با امتیاز ۱۰ به دلیل تخلیه زباله‌های خانگی و صنعتی در رودخانه‌ها و نشت نفت به منابع آب، پایین‌ترین رتبه در جهان بعد از چاد را در زمینه کیفیت آب دارد.

در رتبه پنجم، هند با امتیاز ۱۰.۵ قرار دارد و نام آن در میان کشورهایی با خطرناک‌ترین کیفیت هوا به چشم می‌خورد و از نظر کیفیت آب نیز وضعیت خوبی ندارد. در مارس ۲۰۲۳، ۱۲ شهر از ۱۵ شهر آلوده در آسیای جنوبی و مرکزی، شهرهای هند بودند.

رواندا با امتیاز ۱۱.۵ دهمین کشور آلوده جهان از نظر کیفیت آب است و از نظر آلودگی هوا در رتبه سیزدهم بدترین کشورها قرار دارد. طوفان‌های گردوغبار، آتش‌سوزی‌های جنگلی، فوران‌های آتشفشانی و کاهش پارک‌ها، جنگل‌ها و تالاب‌ها از عوامل اصلی چالش‌های زیست‌محیطی پیش روی این کشور هستند.

امتیاز بنگلادش در این فهرست ۱۲ است که به دلیل غلظت بالای ذرات معلق در هوا در حد ۶۵.۸ میکروگرم بر مترمکعب است. بر اساس شاخص زندگی کیفیت هوا در سال ۲۰۲۳، ساکنان بنگلادش به دلیل آلودگی، شاهد ۶.۸ سال کاهش در شاخص امید به زندگی هستند.

سودان به دلیل درگیری‌های مسلحانه، تخریب زمین، جنگل‌زدایی و آلودگی هوا و آب با یک بحران کامل زیست‌محیطی مواجه است و امتیاز ۱۳.۵ از نظر آلودگی دارد.

اتیوپی با امتیاز ۱۴ در رتبه پنجم بدترین کشورها از نظر کیفیت آب قرار دارد. بیش از ۹۷ میلیون نفر در این کشور از بهداشت مناسب بهره نمی‌برند و بیش از ۶۲ میلیون نفر تحت تأثیر بحران آب قرار دارند که معادل ۷.۵ درصد از کل مردم مواجه با بحران آب در جهان است.

رتبه دهم این لیست به اوگاندا با امتیاز ۱۴.۵ تعلق می‌گیرد. طبق گفته سازمان جهانی بهداشت، احتمال مرگ اوگاندایی‌ها در اثر آلودگی هوا دو برابر بیشتر از شهروندان کنیا است.

کد خبر 751612

دیگر خبرها

  • مجوزهای زیست محیطی واردات خودروی برقی
  • سلاجقه: مجوزهای زیست محیطی واردات خودروی برقی صادر می‌شود
  • افزایش انتشار کربن، همچنان نگرانی زیست‌محیطی اصلی جهان
  • این رژیم غذایی سبب از بین رفتن تنوع زیست محیطی می‌شود
  • شهرک صنعتی آبندانک نوشهر از محدوده محیط زیست خارج شد
  • شوک به کشتی جهان؛ احتمال بازگشت تیلور و محرومیت بروکس
  • حل مشکل آلودگی هوای اراک نیاز به حمایت صنایع دارد
  • پروژه‌های عمرانی و زیست محیطی نصف جهان در صف افتتاح
  • سومین کارخانه سیمان «ویدر»، نگرانی ادامه‌دار اهالی و پاسخ یک مسئول
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد